De organisatie van Fotowedstrijd IJsselstein mag met trots aankondigen dat Marieke Gaymans jurylid wordt van Fotowedstrijd IJsselstein.

Marieke Gaymans

kunstenaar/ fotograaf

Als fotograaf wil Marieke Gaymans jou als kijker graag uitdagen na te denken over de interactie tussen jezelf en je omgeving. Die omgeving is afhankelijk van de levensfase, plaats en tijd waarin je je bevindt.

Zoektocht

In haar recente werk gaat ze op zoek naar de puurheid van kinderen en verkent ze de mate waarin wij ons leven zelf in de hand hebben.

Daarbij stelt ze zichzelf vragen zoals: Maken wij zelf onze werkelijkheid of wordt onze werkelijkheid voor ons gemaakt? Hoe zien wij onszelf als we door de ogen van een ander kijken? Is er zoiets als een gemeenschappelijke waarheid? Wat doet mijn omgeving met mij?

Marieke voorziet de gezichtshuid van het kind van lagen die de confrontatie tussen kind en omgeving weergeven. Zo maken haar foto’s de puurheid van kinderen zichtbaar, en zo kan iedereen vanuit zijn eigen perspectief nadenken over hoe en waarom het kind zich ontwikkelt naar volwassene en wat daarvan de gevolgen zijn.

Het is een zoektocht die ook bij de kijker vragen oproept: Zijn de kinderen anders met een (licht-)stempel op hun gezicht? Zou je de schmink eraf willen vegen? Of laat de schmink juist meer zien, en wat dan? Strookt de extra laag met jouw gevoelens of wijkt het juist af? Door het kind in contact te laten treden met zichzelf, zien we het uiterlijk als weerspiegeling van het innerlijk.

Centraal in haar werk staat de samenwerking aan een project met de geportretteerden. Juist door die samenwerking, door reflectie en tussentijdse evaluatie kom Marieke tot de juiste foto. Iedereen is uniek!