Tips & Tricks voor succesvol fotograferen
TIP 1: de kleine letters…
Let er op dat de voorwaarden opgevolgd moeten worden, en soms kleine letters bevatten…
TIP 2: denk lateraal…
Het Thema is een uitnodiging om creatief te denken. Succes zit hem natuurlijk in spannende oplossingen…
TIP 3: zorg voor een ‘net pak’
foto’s moeten goed ingepakt worden om ook netjes aan te komen. In een goede envelop kunnen ze ook weer teruggestuurd worden…
TIP 4: minder is meer
Een goede foto is meestal een goed helder, geordend plaatje. Niet een chaos met meer in beeld dan je hebben wilt…
TIP 5: GEEN foto maken
Ga voordat je fotografeert eens wat zitten schrijven en tekenen over wat je wilt…
TIP 6: onderzoek je camera
Verdiep je in de mogelijkheden van je camera… het boekje vertelt veel…, de automatiek doet veel voor je, maar met de handbediening kun je veel creatiever aan de slag dan de ingebouwde computer kan bedenken…
TIP 7: dichterbij, nog ietsje, nog ietsje…
Ga dicht naar je onderwerp toe. Op een foto moet nooit teveel staan…
Plaats je onderwerp eens in de hoeken en hou ook je camera eens schuin…
Ontdek ook de mogelijkheden van het zogenaamde selectief scherpstellen, oftewel sommige stukken mogen best onscherp blijven…
TIP 8: vandaag doe ik het eens zo
Probeer eens hoe je een bijzondere, minder voor de hand liggende foto kunt maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van spiegelingen, filters, kaders, wisselende beeldhoeken etc.
TIP 9: de nabewerking
Ga je zelf in de doka of met je computer aan de slag speel dan eens met contrasten en kleuren en verander zo de sfeer en de gevoelswaarde van je foto. Breng die in overeenstemming met je onderwerp…
TIP 10: knip en plak
Het is niet verboden om te manipuleren: het betere knip- en plakwerk, zolang je het maar met je eigen foto’s doet, leidt tot verrassende resultaten…
TIP 11: snij het eens anders
Als jij je foto’s in een passe-partout doet, kun je daar de kracht van het beeld mee versterken. let eens op de kleur van het karton, of speel eens met de vorm…..
TIP 12: meer is soms…meer!
Als je fotografeert komt het er vaak op aan dat je op het juiste moment de knop indrukt. Maak meerdere opnames als je denkt dat het heel nauw komt. Kies van een gebeurtenis het ultieme moment: de goal van de wedstrijd, of de traan bij verlies, het kopje dat gevuld wordt of juist net omvalt, de trein die langs dendert of het strand dat er verlaten bij ligt… Het kan schelen.
TIP 13: draai de camera eens om
Je camera is net een soort raampje waardoor je naar de wereld kijkt… maar je kunt wel zelf kiezen of dat een dakraam, of een kelderraam is, een klein venstertje of een etalageruit… Richt het zelf… Soms is het leuk om net anders dan de anderen te fotograferen: niet de wedstrijd maar het publiek of het materiaalhok, niet het meisje die een actie maakt maar juist stil staat en afwacht, niet de sliding maar de sporen in het gras…
TIP 14: het tweede gezicht
Bedenk dat alles er anders uit kan zien als je er een andere blik op werpt… Aardige mensen kunnen ook boos zijn, een winnaar kan een slechte winnaar zijn, een verliezer kan een goede verliezer zijn, iets letterlijks kan in figuurlijke zin leuk uitpakken, etc…
TIP 15: ga aan de slag!
Fotografeer een situatie die je aanspreekt en waar je een gedachte bij hebt. Bepaal je kader en het juiste moment. Kies een aanpak die bij jou en je onderwerp past. Maak een fraaie compositie met een interessant verhaal, waarbij de toon de sfeer ondersteunt en de kleur het gevoel versterkt en waarin de fototechniek iets tot stand brengt dat in de werkelijkheid nog niet bestond. Stuur die foto dan in!
Wil je winnen?
Je wilt de prijzen binnenslepen… Je wilt de eer binnenhalen, de prijzen vergaren, de anderen verslaan en de beste zijn.
Let wel: niet jíj bepaalt of je wint, maar de jury of het publiek. En afhankelijk van de deskundigheid en de keuzes van de jury en het publiek zal je wel of niet winnen. Kunst is een kwestie van gevoel en smaak en daarvoor zijn geen maatstaven…
Slimme trucs?
Jawel! Verrassingen doen het altijd goed. Een knipoog is ook nooit weg. Exotisme ook. Maar soms moet juist wél het verwachtingspatroon worden ingevuld.
De jury bij een fotowedstrijd van een Landschapsstichting zal zeker het bedoelde landgoed in beeld willen zien. Daarentegen zal in een landschapswedstrijd onder amateur-fotografen met een kunstzinnige insteek ook succes kunnen worden geboekt met een artistieke, meer fantasievolle aanpak. Dan kan zelfs het landschap in een zandbak scoren. Een jury met daarin wethouders, marketingdirecteuren en pr-managers van de sponsors, zal eerder geneigd zijn tot brave keuzes dan wanneer fotografen, kunstenaars en docenten hun oordeel mogen vellen. Als het je lukt om een inschatting te maken van het karakter van de jury kan jij je kansen verhogen. Daarentegen zijn er ook juryleden die juist afwijzend worden als ze vermoeden dat je naar hun smaak toe werkt. Dat vinden ze dan laf.
De jurering
Stel je het proces van de jurering zó voor: In een zaal liggen tientallen foto’s klaar of ze worden via een beamer op een scherm geprojecteerd. De juryleden lopen er langs of kijken er naar en proberen eerst alles weg te leggen of weg te strepen dat niet zal scoren. Iedere foto waar niets op aan te merken is blijft liggen. De rest valt af. Zolang er niets op je foto is aan te merken blijft je foto dus in de selectie. Steeds kleiner wordt de selectie totdat duidelijk wordt dat je foto wel eens een kans op de prijzen zou maken. Dan komt het er op aan of jouw plaat spannend is. En aantrekkelijk. En dan nog…
De Hoofdprijs krijg je alleen maar als:
Er niet toevallig een foto ligt die nóg spannender is en als die van jou in de smaak van de jury valt; Er niet vorig jaar ook al een foto won die op die van jou lijkt; Jouw foto helemaal binnen de normen valt zodat niemand kan gaan klagen; De jury vol trots jouw foto als winnaar zal willen aanprijzen. Kortom: zorg dat er op jouw foto níets staat dat er niet op hoort, maar zóveel dat het wel een spannende foto blijft. Realiseer je dat het toeval ook een rol speelt en dat over smaak niet te twisten valt. Kunst gaat uiteindelijk over de ziel en niet over het winnen. Een prijs is een heel hoge vorm van erkenning die alle inzet de moeite waard maakt!
Voorbeelden te over
Van fotowedstrijden worden vaak catalogi gemaakt. Daarin staan de beste foto’s van de wedstrijd. En misschien vind je er ook het juryverslag. Hoewel de foto’s er nooit zo goed in uitzien als in het echt kun je er toch veel van leren. Kijk dan niet alleen naar wat er op staat, maar probeer je vooral voor te stellen wat de fotograaf heeft gedaan om die foto zo te maken. Waar stond hij? Op wat voor tijdstip? Wat voor lens en film? Heeft hij aan het onderwerp een toevoeging gedaan? Is er iets speciaals over de afwerking te ontdekken? Ook op tentoonstellingen is veel te ontdekken. Soms worden er rondleidingen georganiseerd: extra kans om slimme vragen te stellen. Ook op cursussen en in fotoclubs zijn deskundigen te vinden die over het maken van geslaagde foto’s veel nuttigs kunnen vertellen. Het is niet voor niets dat fotoclubleden vaak scoren in wedstrijden…
Geijkte plaatjes
Sommige onderwerpen worden door iedereen op foto’s mooi gevonden. Ook juryleden zijn maar mensen, en soms kun je ze vangen met die standaard onderwerpen: Zonsondergangen, blote meisjes, sporters in bewogen opnamen, dode bomen in lege landschappen, bloemen en vlinders, avondlicht in steden, mooie tuinen en torens. Het zijn platgetreden paden.
Toch kun je maar beter van die typische foto-onderwerpen kiezen dan foto’s in te sturen die eigenlijk alleen voor je eigen herinnering te gebruiken zijn. Je eigen kind in bad, je vrienden in een kroeg, een skiër op te grote afstand of je geliefde die de toren van Pisa probeert recht te houden, dat interesseert waarschijnlijk alleen de betrokkenen.
Manipuleren?
Door list en bedrog is wellicht een fotowedstrijd te winnen. Je zou plagiaat kunnen plegen door grootheden na te doen. Je kunt delen van foto’s van anderen gebruiken. Je zou jezelf kunnen kopiëren door met telkens dezelfde geslaagde foto aan wedstrijden mee te doen. Je kunt ensceneren wat werkelijk waar had moeten zijn. Je kunt je in de psychologie van de jury verdiepen en hypnotiserende beeldelementen invoeren. Je kunt proberen je tegenstanders uit de wedstrijd te houden. Je zou valse beloftes kunnen doen. Maar of het er allemaal leuker en makkelijker op wordt staat te betwijfelen. En de eer van de overwinning is na vals spel natuurlijk wel héél mager.
Goed fotograferen is leuker! Succes met de wedstrijd!